toukokuuta 20, 2017

Silja Line 60 vuotta ja Tommy Myllymäen juhlamenu


Tänään 20.toukokuuta merkkipäiväänsä viettää Silja Line, joka on saavuttanut kunnioitettavan 60 vuoden rajapyykin. Hyvää syntymäpäivää - Grattis - Happy Brithday Silja Line!

Vuonna 1957 perustettiin Turussa Oy Siljavarustamo - Ab Siljarederiet. Alussa yhtiöllä oli vain yksi remontoitu alus vuodelta 1915, jolla seilattiin Turun ja Tukholman väliä mutta pian tulivat uudet, isot autolautat laivareiteille. Laivamatkustaminen kiehtoi suomalaisia vaikka moni matkasikin alkuaikoina Ruotsiin ihan kansipaikalla ilman hyttiä. Ruotsinlaivoilla opittiin syömään "voileipäpöydästä" uusia ja ihmeellisiä katkarapuja ja ostamaan taxfree myymälästä verovapaita tuotteita. Laivamatkoille mentiin viihtymään ja laivojen koko kasvoi ja samalla laivoille lisääntyivät myös erilaiset palvelut tuhansia matkustajia varten. Tuttu Harri Hylje hahmokin syntyi.


Sain ilokseni kutsun osallistua Silja Linen 60-vuotisjuhlan lehdistötilaisuuteen, johon meidät toivottivat tervetulleiksi laivan kapteeni Tobias Magnusson ja Tallink Siljan viestintäasiantuntija Sari Sillman. Kohotimme maljan kunniakkaaseen ikään ehtineelle Silja Linelle ennenkuin laivan kapteenin piti kiiruhtaa takaisin töihinsä komentosillalle. Laivassa puuhaa riittää vaikka seisoimmekin satamassa lounastamassa.


Tässä Silja Linen juhlavuoden videossa on hauskasti esitelty autenttisen materiaalin kanssa miten laivayhtiön matka on edennyt viimeisen 60 vuoden ajan. Videolta selviää myös Silja Linen legendaarisen tunnusmusikin tausta ja miksi juuri tämä kappale tuli aikoinaan valituksi yhtiölle :)
Ihan huikeaa ajankuvaa ja myös muotia kannattaa katsoa tarkasti. "Kun hameen helmat lyhenivat ja tukat pitenivät..." todetaan videolla ja kuinkas sitten kävikään...


Silja Linen A Tribute to Silja 60 - Nordic Menun on suunnitellut ruotsalainen sympaattisen oloinen Tommy Myllymäki. Vaikka Tommy on syntynyt Ruotsissa ja asunut siellä koko ikänsä hänen suomenkielessään oli kuultavissa kaunis Lestijärven pohjalainen aksentti. Suomalaiset vanhemmat ja sukulaisvierailut Suomessa ovat pitäneet varmasti kielitaitoa yllä. Tommy on yksi Ruotsin merkittävimmistä kokeista. Hänet valittiin vuoden kokiksi vuonna 2007 ja sen jälkeen hän on kokannut hopealle arvostetussa Bocuse d’Or -kilpailussa. Nykyään hän työskentelee Sturehof- ja Riche-ravintolan luovana johtajana Tukholmassa. Tommyn apuna on toiminut Silja Linen laivojen ravintoloista vastaava keittiömestari Matti Jämsen.


Juhlamenu tarjoillaan Bon Vivant -ravintoloissa TallinkSiljan laivoilla 17.5. - 7.9. Nordic Menussa on käytetty kauden parhaita pohjoismaisia makuja. Viinit oli valittu suomalaisten raaka-aineiden makuun sopiviksi joten lähdetäänpäs herkuttelemaan Tommyn herkkuluomuksia.


Tomato & Feta
Kylmää tomaattikeittoa, fetajuustoa ja basilikaa
Le Blanc de la Mariée, Domaine de la Garreliére, Loire, France

Tämä alkukeitto oli jumalaisen makuista ja tuntui ihanan makealta. Koska söimme maistelumenun olivat annokset normaalia pienempiä ja tätä teki mieli saada ehdottomasti vähän lisää. Erittäin jännä jälkimaku ja feta toi kivaa pehmeyttä keittoon. Erilainen gazpacho!



Missä on koolla bloggaajia siellä myös kuvataan ahkerasti :) Istumme lasirivistön takana Kristallin hohtoa blogisiskon kanssa ja toinen blogisisko Paumau ottaa kuvaa meistä. Kiitos kuvasta Paumau!


Veal & Tarragon
Tartar vasikanlihasta, rakuunakastiketta, herneitä ja retiisiä
Rosé de Carsin Suomi-100, Chateau Carsin, Bordeaux, France

Suussa sulavaa vasikanlihaa ja  tartar toimi hyvin alkuruokana. Herneet ja retiisit tekivät annoksesta ihanan värikkään. Tommyn menu on konstailematon ja maanläheinen - siitä puuttuu turha kikkailu.  



Pike Perch & Ginger
Paistettua kuhaa, ruskistetulla voilla maustettua sabayonkastiketta, 
hapatettua kaalia ja inkivääriä
Etiquette Grise Suomi-100, Chateau Carsin, Bordeaux, France

Ehdoton suosikkini pääruokavaihtoehdoista. Kuhaa ei oltu paistettu täysin kypsäksi ja tuo hapatettu kaali inkiväärin kera oli melkoinen makunautinto. Tässä kohtaa tuli taas se "haluan nuolla lautasen" mieliteko aivoihin mutta en toki toteuttanut tätä. 


Beef & Onion
Grillattu pihvi härän ulkofileestä, dinkelmannaa, grillattua ja friteerattua sipulia, 
sieniä ja sitruunatimjamia
Carsin Cuvée "en Magnum", Bordeaux, France

Pakko myöntää, että myös grillattu härkä suli suuhun. Dinkelmanna oli itselleni uusi tuttavuus mutta pidin. Sipuli ihan järjettömän ihanan makuista ja kauden sienet toivat kivan pikantin lisän. Tommy kertoi, että tähän voidaan myöhemmin kesällä käyttää vaikka kanttarelleja. Jos oikein muistan annoksessa oli nyt siitakesieniä. 


Rhubarb & Mascarpone
Raparperijäätelöä ja kompottia, mascarponejäätelöä, sitruunaverbenaa 
ja kuivattua marenkia
Bigaro, Ellio Perrone, Piemonte, Italy

Jälkiruoasta Tommy totesi meille, että "se on sellaista helposti lusikoivaa, jossa sekoittuu kirpeä ja makea" ja juuri sitä se olikin. Ihanaa makujen sinfoniaa ja eikä tässäkään oltu turhaan konstailtu vaan perusmakuja yhdessä. Pidin kovasti ja salaa toivoin jo toista annosta mielessäni 


Nautiskelimme myös Kultasuklaan uusia suklaamakuja: valkosuklaa salmiakilla, maitosuklaa merisuolalla ja tummasuklaa appelsiinilla maustettuna. Postauksen alussa vilahtaa myös Kultasuklaan juhlasuklaat, joissa seikkailee myös Harri Hylje. Suklaita on myynnissä laivan myymäloissä. Vaikea valita näistä suosikkia kun kaikissa oli hyviä makuja. Jos on pakko joku nostaa ykköseksi niin valkosuklaa lakrisihipuilla maistui taivaalliselta.


Laivoilla on juhlavuoden kunniaksi myös myynnissä mm. Marimekon Pikku Lokki ja Mini Unikko tuotteita. Tästä videosta voi kurkistaa mitä kaikkea myymälöistä löytyy. Nuo Marimekot veivät heti sydämeni ja Mini Unikko kassi varsinkin.


Risteilyllä kannattaa ehdottomasti piipahtaa maistelemassa Nordic Menu kokonaisuutta viinien kera jos haluaa vaihtelua Tavolata ravintolan tai seisovanpöydän tarjontaan. Laivan kaikissa ravintoloissa näkyy Silja Linen 60-vuotisjuhlavuosi. Onnea vielä kerran ja kiitos Tallink Siljalle upeasta lounaasta.

10 kommenttia:

  1. Nyyh, nyt harmittaa, etten päässyt ilmoittautumaan ajoissa... Näyttää nimittäin huippuherkulliselta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sääli ettet mahtunut mukaan. Ruoka todella makoisaa ja Tommy oli niin symppis :)

      Poista
  2. Minullekin tuli kutsu tänne, mutta en ikäväkseni päässyt osallistumaan. Menu vaikuttaa todella herkulliselta, mums mums...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onneksi tämä menu on tarjolla vielä syksyyn saakka joten jos piipahdat laivalla kannattaa kyllä maistella. omnomnnom....

      Poista
  3. Vastaukset
    1. Kaunis kattaus oli jo puoliruokaa ja itse ruoka vei kielen mennessään :)

      Poista
  4. Aivan upeita herkkuja ja ihanassa seurassa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Seura ja ruoka tukivat toisiaan ja hyvää oli! MUMS

      Poista
  5. Mums mitä herkkuja! Kyllä Siljalla osataan. Yhtiö on ollut aina ykkösvalintani Ruotsin suuntaan matkustaessa ja olenpa siellä päässyt työskentelemäänkin nuoruusvuosinani =)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hauska juttu, että olet ollut laivalla töissä nuorena. Monia ystäväni on ollut opiskeluaikoinan Helsingin pään laivoilla ja pitivät kovasti työstä.

      Poista