helmikuuta 15, 2014

Fudge-karpalomuffinit

Kuten eilisessä Ystävänpäivä postauksessa jo mainitsin tein pitkästä aikaan muffinsseja Hesarin ruokatorstaista silmään pistäneellä reseptillä. Ohjeessa puhuttiin muffineista mutta minä olen aina puhunut muffinsseista joten nämä ovat sitten näitä jälkimmäisiä :) Lisäksi jouduin vähän soveltamaan koska en saanut poimittua kotimaisia karpaloita kauppakoriini mistään joten ne korvasin puolukoilla mutta muuten mentiin ihan ohjeen mukaan. Ehkä jossain kellonajoissa saatoin vähän soveltaa - myönnettäköön. Olen vähän huono seuraamaan orjallisesti reseptejä :)

Muffinssitaikina
150g kermatoffeekarkkeja - itse ostin Omareita mutta Alku-karkit käyvät myös
30 g voita
1/2 dl rypsiöljyä
2 1/2 dl maustamatonta jogurttia
200 g karpaloita (3 dl) - korvasin nämä siis pakastepuolukoilla
3 kananmunaa
4 dl vehnäjauhoja
2 dl sokeria
1 rkl leivinjauhetta
1/2 tl suolaa
Kinuski-tuorejuustokuorrute
4 dl kuohu- tai vispikermaa
2 dl fariinisokeria
200 g maustamatonta tuorejuustoa
Mittaa kattilaan kerma ja fariinisokeri. Keitä seosta sekoitellen noin 10 minuttia ja lisää lopuksi massaan voinokare. Itse varmaan keittelin vähän pidempäänkin mutta muistin sekoittaa koko ajan. Varhaisteininä pilasimme veljeni kanssa muutamankin kattilan unohtamalla toffeeseoksen liedellä kokonaan yksikseen porisemaan. Teflonkattila on armollisempi keittäessä toffeeta mutta käytin teräskattilaa. Toffeen voi tehdä jo edellisenä iltana koska sen tulee olla jääkaappikylmää ennen kuorrutteen tekoa.

Kermatoffeet pilkotaan pieniksi kuutioiksi.
Toiseen kulhoon sulatetaan mikrossa voi, johon lisätään rypsöljy, jogurtti sekä kananmunat ja vatkataan seos tasaiseksi.
Toiseen kulhoon mitataan kuiva-aineet: vehnäjauhot, sokeri, leivinjauhe sekä suola ja sekoitetaan. Kuivat aineet siivilöidään kosteaan seokseen ja taikinaa ei ohjeen mukaan tarvitse vatkata kuin 10 sekunnin ajan. Taikina saa jäädä hieman epätasaiseksi.
Sitten taikinaan käännellään taikinanuolijalla karpalot (tai puolukat) sekä karamellimuruset. Tässäkään vaiheessa ei reseptissä kehotettu sekoittamaan liikaa.
Sitten vain nostelet taikinaa muffinssivuokiin ihan yläreunaan saakka ja paistat uunissa 200-asteessa noin 18-20 minuuttia. Taikinasta pitäisi tulla ohjeen mukaan noin 12 isoa tai 36 minimuffinssia. Itselläni oli Clas Olssonilta ostettu muffinssisetti, jolla sain aikaan 16 keskikokoista muffinssia.

Kylmää, jähmettynyttä kinuskia vatkattiin hetki sähkövatkaimella. Tässä vaiheessa koirani Minnie tulee aina keittiöön koska vatkaimen äänen kuullessaan se luulee aina saavansa nuolla jonkun kulhon tai lastan. Tällä kertaa tuotin sille pettymyksen ja mitään nuoltavaa ei tippunut. Kinuskiin lisättiin tuorejuusto ja vatkausta jatkettiin kunnes kuorrute oli riittävän jämäkkää.

Pursota kuorrute jäähtyneiden muffinssien päälle ja koristele ne vaikka punaisilla karkeilla tai sörsseleillä. Itse käytin pieniä sydänkoristeita, joita kaapista löytyi. Lisäksi muffinssit saivat pienet sydänviirit. Tuo Clasun pakkaus oli aika kätevä ja siitä jäi vielä ylikin muutamia vuokia.

Muffineita tai muffinsseja - ihan kuinka vain....Nostelin herkut muffinssitelineeseen, joka on tarttunut mukaan jostain kirpputorilta. Luojan kiitos tämän härvelin saa purettua osiin koska muffinsseja ei kuitenkaan tule leivottua ihan joka viikko. Ja sitten vain herkuttelemaan :)


2 kommenttia: